Hvorfor fuge? Hvad er formålet? Her får du nogle tips!
Fuger påføres for at tætne mod vand, luft, støv, forurening, skadedyr og støj. Fuger kan også blot pynte eller give et flottere look til et ellers groft udseende. De fleste fuger vil med tiden sprække. De er derfor ude af stand til at holde tætningen. Fugemasser af høj kvalitet, vil holde forsejlingen i mange år og vil være i stand til, at modstå bevægelser, der sker med vejrforskelle, jordforskydning, vind osv.
De følgende tips vil give dig de grundlæggende principper indenfor fugning.
Ved at følge retningslinjerne nedenfor reducerer du risikoen for problemer og øger chancerne for at opnå et god resultat.
Hvad er nøglen til succes når du skal fuge?
Hold øje med vejret, da man ikke kan fuge når det er for koldt eller for varmt. Det gælder også når det regner, da fugemassen ikke vil binde.
Koldt vejr får fugemassen til at udvide sig, mens varmt vejr får den til at skrumpe.
Hold overfladerne rene (fjern støv, pollen, gammel fuge osv.)
De bedste vejrforhold når du skal fuge
Planlæg at fuge når temperaturen er ideel. En temperatur der ligger mellem 5-30 grader. Det er vigtigt at være opmærksom på overfladetemperaturen, hvor fugemassen skal påføres.
Regn og sne er no-go
Dårlig ide at fuge, når det er vådt i vejret. Det våde miljø gør, at fugemassen ikke vil binde og kan hæmme hærdningen af fugen.
Kan man fuge hvis det er meget varmt eller koldt?
Det er aldrig en god ide, at påføre fugemasse i meget varmt eller koldt vejr. Uanset om det er varmt eller koldt, vil fugen ikke forblive i sin ideelle størrelser eller hærde korrekt. Det kan forudsage kosmetiske fejl eller direkte skader. Vejrbetingede problemer med fugemassen kan ofte rettes relativt nemt. Den nemmeste måde at undgå den slags på, er at fuge under de rette vejrforhold.
Forbered overflader samt fugemasse
God overflade- og fugeforberedelse er det vigtigste parametre for et professionelt og flot resultat, uanset om du udskifter gamle fuger eller påfører nye, så er det en god ide med disse rengøringstips:
Brug en spartel eller lignende værktøj til at fjerne den gamle fugemasse i fugen. Du kan benytte en varmepistol til at blødgøre gammel fugemasse og løs maling. En fugemassefjerner kan også hjælpe med at fjerne alle typer af gammel fugemasse.
Sørg for, at overfladerne er fri for gammel fugemasse, rester af maling, fedt, olie, voks, pollen, snavs, rust, skimmel, osv. En stålbørste fungerer glimrende til at fjerne snavs. Skal du fjerne olie eller fedt, kan du bruge en rengøringsmiddel ti lat fjerne fedt. Husk at skylle grundigt.
Husk, at den bedste fuge ikke fungerer, hvis den påføres på en beskidt eller uren overflade.
Hvis du har brugt en fugemassefjerner, skal du sikre dig, at overfladerne skylles rene.
Kom i gang med at fuge
Før du begynder at fuge, er det en god ide at øve sig dig i at fuge på et stykke pap eller avis for at få en bedre idé om, hvordan fugemassen føles. Øv dig i at trække fugemassen på en konsekvent måde for at undgå mærkelige pauser, når du skal trykke fugepistolensaftrækker igen. Det er bedst at trække dysen langs med fugen i stedet for at skubbe den. At trække den tillader dysen at glide jævnt over eventuelle bump på overfladen. Hvis du skubber den, fører det normalt til væsentlig flere stop undervejs.
Start med at påføre din første fuge
Når du er komfortabel og klar til at fuge, skal du starte din første fuge et diskret sted, så eventuelle fejl ved første påføring, er gemt af vejen. Hold fugepistolen i en 45° vinkel parallelt med fugen. Påfør kun 50-80 cm af fugemassen ad gangen, så du har masser af tid til at forme det, før det begynder at tørre.
Det er tid til at forme fugemassen
Processen med at forme fugemassen for at glatte den, hvilket gør den pænere og etablerer bedere hæftning.
Formning kan udføres med en finger (dækket med en latexhandske, fugtet med lidt vand eller opløsningsmiddel) Du kan også benytte en fugepind eller andet lign. værktøj. Prøv ikke at skrabe for meget af fugemassen af under formningen, så du ikke spilder for meget fugemasse. Hold nogle rene klude klar til at redde eventuelle uheld, og få styr på eventuelle problemområder med det samme. Tør fugemasse er svært at fjerne! Hvis maskeringstape eller malertape benyttes langs siderne af fugen, skal du sørge for, at tapen fjernes straks efter afslutningen.
Har du brug for hjælp fra en professionel fugemand?
Vi har været i branchen i rigtig mange år, og har påført mange tusinde meter fuge. Derfor ved vi også hvad der skal til, for at opnå de bedste og flotteste resultater. Uanset om du har brug for at få fuget dine trægulve eller påført nye fuger i vinduer og døre, så er Kleit Fugeservice et fugefirma, som kan klare opgaven. Har du brug for et tilbud fra vores fugemand, kan du helt gratis og uden forpligtelser få en besigtigelse af dit fugeprojekt.
Vi glæder os til at høre fra dig!